Nordlige, musikalske bølgegange forener sig

I 2020 besluttede bestyrelserne bag Ny Musik, Snow Mask Composers Group, Open Days Festival og Festival Midt i Marts at forene deres kræfter i én organisation: Waves up NorthSamlet præsenterer de fire koncertarrangører årligt omkring 25 koncerter i Nordjylland med hver deres musikalske fokus og værdisæt. Her er historien om hvordan, det hele begyndte.

Ny Musik – en musikalsk ildsjæl flytter til Nordjylland

I året 1975 blev grundstenene lagt, til en stor del af det sprudlende, internationale ny musikmiljø man idag møder i Nordjylland. Den nuværende formand for bestyrelsen i Waves up North, komponist Niels Chr. Rasmussen, ankom som tilflytter til Frederikshavn. Her opstartede han et lokalt kor, og begyndte at involvere musikere i det nordjyske; profesionelle, såvel som amatører og konservatoriestuderende. Han sammensatte koncert-programmer som forenede gammel og ny musik: klassiske værker fra barokken til romantikken, i forening med bestillingsværker og uropførelser af tidens mest fremtrædende komponister, inklusive Niels Chr. Rasmussens egne værker. Det hele mundede ud i Ny Musik. En musikforening som hurtigt fik stor publikumtilslutning, og efterhånden tiltrak profesionelle musikere fra hele landet, samt bredte sin koncertvirksomhed til hele Nordjylland.

Snow Mask Composers Group – komponisternes klub

I løbet af 1990’erne blev 4 årlige koncerter til 20, og lokale komponister og musikere tilsluttede sig det pulserende, nyskabende miljø. Der blev lavet stribevis af håndmalede plakater, og efterspørgslen på de mange nyhedsbreve, steg år for år.

De Nordjyske komponister begyndte at mødes jævnligt til både koncerter, og på lokale caféer i Aalborg. I 2006 præsenterede den kollegiale inspirationsklub, sin første fælles koncert på Kunsten i Aalborg: Snow Mask Composers Group var grundlagt. Det voksede hurtigt til store koncerter på Kunsten, med højt specialiserede musikere som kom tilrejsende fra hele verden. Kimen blev lagt til et miljø, som præsenterer de bedste klassiske musikere fra den internationale scene, ofte kunstnere som ikke kan opleves andre steder i Danmark.

Open Days Festival – ægte festivalstemning i Aalborg

Et nyt kapitel blev tilføjet i 2010, hvor et forsøg med at afholde en 3-dages festival for ny musik i Aalborg, blev søsat. Succesen var stor, og 3 år senere var Open Days Festival en fast tilbagevendende realitet. Spillestederne har været skiftende mellem kirker, biografer, gallerier, Kunsten og Aalborg Kloster, fra år til år, og det er vedvarende traditionen at 3-4 markante venues centralt i Aalborg, danner rammen om festivalens mange koncerter. De seneste år har Open Days Festival oftest kunnet opleves i Utzon Centret, ved siden af byens kirker og andre kulturelle fyrtårne som f.eks. Teater Nordkraft. Visionen er at præsentere en bred vifte af udtryk, og give Nordjyderne mulighed for at opleve musik på tværs af genrer, altid af højeste kvalitet.

Festival Midt i Marts – en hyldest til de lokale fællesskaber

Nyeste skud på stammen af festivaller og koncertrækker, blev præsenteret i 2020, og planlagt til at finde sted hvert år midt i Marts måned, i Hjørring. Det lokale Nordjyske musikliv har siden 1975 udgjort rygraden for et innovativt og unikt koncertmiljø, som gennem årene har udviklet sig til at sætte Nordjyllands bidrag på verdenskortet, via de mange internationale samarbejder. Alt udspringer af de nære fællesskaber, og med Festival Midt i Marts sættes fokus på at hylde vigtigheden af, at det nære, lokale og det internationale udsyn, går hånd i hånd. På Midt i Marts scene, kan opleves kor, ensembler og solister dannet af lokale profesionelle, amatører og musikskoleelever, side om side med tilrejsende internationale solister.

Visionen for Waves up North fremtid

 Vi ønsker at give alle; Nordjyder som tilrejsende publikum; børn og unge som voksne; mulighed for at springe med på bølgen, af store musikalske koncertoplevelser.

Vores fortsatte ambition, er at være primus motor på netværksdannelse, og udbygge vores musikalske samarbejder, med andre arrangører såvel som kunstnere, over det meste af verden. Og udvide og udvikle vores frugtbare tradition for udveksling, med at invitere de bedste internationale navne til Nordjylland, og samtidig sende vores egen talentmasse af danske komponister og musikere ud i verden.

Sponsorer

Open Days Festival er i 2021 støttet af:

Statens Kunstfond, Aalborg Kommune, William Demant Fonden, Solistforeningen af 1921, Solistforbundet, Knud Højgårds Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Foreningen Ny Musik er i 2021 støttet af:

Dansk Komponist Forening, William Demant Fonden, Toyota Fonden, A.P. Møller Fonden, Solistforeningen af 1921, Knud Højgaards Fond, Aalborg Kommune, Wilhelm Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Dansk Komponist Forening, Augustinus Fonden.

Festival Midt i marts er i 2021 støttet af:

William Demant Fonden, Hjørring kommune, Wilhelm Hansen Fonden, Statens Kunstfond, Dansk Komponist Forening, Augustinus Fonden.